Fotografie od uživatele stevepb ze služby Pixabay

V rámci probíhajícího výzkumu byly detailně zkoumány hlavní fáze a výsledky hospodářského vývoje ČR a jejích zahraničních vazeb, struktura a bilance české ekonomiky, kvantifikovány vývojové trendy přílivu FDI do České republiky, i jejich relativní porovnání s HDP, které naznačuje intenzitu významnosti působení FDI v českém ekonomickém prostředí.

V rámci řešení této oblasti výzkumu se zaměříme především na řešení těchto rizik a otázek:

  1. Riziko významného odlivu dividend, tedy vytvořených a v národní ekonomice již dále nevyužitých zdrojů. Do jaké míry považujete za zásadní, že významnou (veškerou) část Vámi vytvořeného zisku odvedete do mateřské firmy a v případě větších investic musíte mateřskou firmu žádat o finanční prostředky?
  1. Riziko ztráty vlivu. Za jak podstatný považujete fakt, že konečná rozhodnutí spojená s Vaší strategií, investicemi, ale i personální politikou na důležitých pozicích i významné organizační a provozní záležitosti podléhají schválení vlastníkem, či jsou vlastníkem přímo činěny?
  1. Riziko nevyváženosti struktury platební bilance. Jak hodnotíte fakt, že díky masivnímu přílivu FDI je i při velmi silném exportním výkonu ekonomiky běžný účet platební bilance (v lepším případě) jen v mírném přebytku, a naopak finanční účet platební bilance je trvale přebytkový? Považujete tuto situaci z pohledu české ekonomiky za pozitivní?
  1. Riziko nevyváženosti role zahraničního a tuzemského kapitálu z pohledu významu postavení v hodnotovém řetězci. Skutečnost ukazuje, že mezi nejvýznamnějšími tuzemskými výrobci i exportéry převažují společnosti vlastněné zahraničními majiteli. Považujete tuto skutečnost za žádoucí a navrhujete přijmout vůči ní nějaká opatření v oblasti hospodářské politiky?
  1. Riziko nevhodné politiky vlády vůči FDI. Politika cílené podpory přímých zahraničních investic v České republice započala před více než 20 lety. Považujete způsob jejího přizpůsobování do dneška adekvátní změně kvality a struktury trhu FDI za tuto dobu?

V reakci na výrazné proměny v podnikatelském prostředí v průběhu řešení projektu bude řešitelský tým řešit i „nová“ rizika a s tím související otázky:

  1. Riziko spojená s ochromením globálních dodavatelských řetězců. Pandemie kovidu ochromila dodavatelské řetězce a spustila mnohé dalekosáhlé procedurální a organizační změny v globálním podnikatelském prostředí. Jak silně a v jakých oblastech registrujete toto ochromení v případě Vaší společnosti?
  1. Riziko spojené se strategickým vnímáním určitého typu investic. Opatření ke zmírnění dopadů kovidu v EU byla spojená též se zavedením kategorie strategická investice. Považujete kroky spojené s ochranou evropských strategických investic, včetně některých restrikcí vůči politicky nedůvěryhodným zemím, za správné a oprávněné?
  1. Riziko spojená se zaváděním opatření zelené transformace. Souběžně s vlnou kovidové pandemie se shodou okolností začala naplňovat též politika zelené transformace EU (Evropská zelená dohoda), spočívající v řadě dílčích kroků a opatření. Jaký je Váš obecný pohled na tuto politiku a jaké z jejích konkrétních kroků považujete za přínosné, a které naopak za zbytné či dokonce škodlivé.

V rámci probíhajícího výzkumu byly detailně zkoumány hlavní fáze a výsledky hospodářského vývoje ČR a jejích zahraničních vazeb, struktura a bilance české ekonomiky, kvantifikovány vývojové trendy přílivu FDI do České republiky, i jejich relativní porovnání s HDP, které naznačuje intenzitu významnosti působení FDI v českém ekonomickém prostředí. Byl analyzován kontext s údaji pro obchodní bilanci i bilanci výnosů pro zhodnocení přínosů a efektů přítomnosti přímých zahraničních investorů pro ČR. Výsledky byly publikovány v odborném impaktovaném časopise “Exportwelmeister Tschechien: Grundlagen und Abgründe eines Wirtschaftsmodels“, Osteuropa 4-6/2021 pod názvem World Champion Exporter Czech Republic Fundamentals and Problems of an Economic Model Zeitschrift OSTEUROPA | Exportweltmeister Tschechien? (zeitschrift-osteuropa.de)

 

Kde nás najdete

Fakulta managementu a ekonomiky

Mostní 5139, 76001 Zlín

nebo na mailu fdi(zavináč)utb.cz